DRÉGELY 90 EMLÉKKIÁLLÍTÁS - MÚLT ÉS JELEN - AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN

Tisztelt Barátaink, Ügyfeleink, Látogatóink, Licitálóink!


DRÉGELY 90 - MÚLT ÉS JELEN - AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN
Drégely László (1932-1990) festőművész és díszlettervező emlékkiállítása


Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a Drégely László születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra a Pintér Galériába, ahol az életmű eddig még nem látott, nagyméretű konstruktív-szürrealista stílusban készült munkáiból válogatva emlékezünk a művészre.

Megnyitó: 2022. május 20. (péntek) 19 óra
A kiállítást megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész
Közreműködik: Laubálné Raffinger Éva (Drégely-versek) és Prágai Tamás (gitár)

Kurátor: Géczy Katinka
Megtekinthető: 2022. június 4-ig a galéria nyitvatartási idejében.
Támogató: Két-A-Keret Képkeretező Stúdió és Galéria


//

Drégely 1953-ban végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán. Festőként először 1957-ben vett részt az Országos Tárlaton, első önálló kiállítására pedig 1962-ben került sor Budapesten. 1978-ban egyéni kiállítással mutatkozott be a Magyar Nemzeti Galériában. Az 1970-es és 1980-as években itthon és külföldön egyaránt szerepelt munkáival a közönség előtt. Képei megtalálhatók több magyar és külföldi magángyűjteményben és múzeumban, többek között Kanadában, Hollandiában, Franciaországban, az USA-ban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Olaszországban, Angliában és Svájcban. Művészi pályája mellett 1958 és 1978 között, 20 éven keresztül volt a Magyar Televízió díszlettervezője, valamint több pesti színház részére is készített díszletterveket.

Az alkotásain leggyakrabban előforduló óra-motívummal kapcsolatban ő maga így nyilatkozott Körner Éva 1972-ben megjelent Drégely című könyvében:
“A középkorban egy keresztény művész minden képére oda festett egy feszületet. Ez valamiképpen jelkép volt, a kor szimbóluma. Én órákat festek képeimre, mert ezt érzem rohanó korunk kifejező jelképének. Hogy mit jelent az óra? Talán egy kicsit a szárnyas időt, a kegyetlen időt. Egy kicsit az elmúlásra figyelmeztet.”

 DRÉGELY 90 EMLÉKKIÁLLÍTÁS - MÚLT ÉS JELEN - AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN
Drégely László: Trafó, 1968


Tisztelettel:
Pintér Péter és Pintér Ambrus,
valamint a Galéria csapata: Forgács Gergely, Olajos Ilka, Pintér Virág, Parviz Mirzaei, Sipos Janka


Pintér Galéria és Aukciósház
H-1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.
e-mail: info@pinteraukcio.hu
Mobil: +36 30 33 10 600


Web
Facebook
Instagram