89
 

Az első olasz – etióp háború (1970-es évek, Etiópia)

Technika: olaj, vászon
Méret: 80x183cm
geez (ge'ez) nyelvű feliratokkal

A festmény erről a csatáról szól: "Baratieri 1896. március 1-jén kora reggeli támadást tervezett, amivel álmukban akarta meglepni a nagy számbeli fölényben lévő etiópokat. Éjfél körül három hadosztály (Dabormina, Albertone és Arimondi) három keskeny oszlopban megindította a támadást, míg Ellana egységei a tartalékot alkották. Hajnalra azonban az oszlopok a nehéz terepen messzire kerültek egymástól, hibás térképei miatt pedig nem találták meg a kijelölt helyeket (Albertone egy hegycsúcsnyit tévedett, és egyenesen az etiópoknak ütközött).

II. Menelik másnapra tervezte a táborbontást. A katonák korán keltek, és vallási szertartásokat végeztek, amikor az olasz támadást észrevették. A császár ekkor összegyűjtötte csapatait: Tekle Haymanot irányította a bal szárnyat, Alula a balt, Makkonen és Mengesha pedig a centrumot. A tartalékot Mikael oromo lovassága és a császári-császárnéi csapatok alkották. A hadsereg megszállta a völgy feletti dombokat, innen tűz alá vehették az előrenyomuló olaszokat.

Az első összecsapás hat óra körül kezdődött. Albertone csapatai két óráig, vezetőjük fogságba eséséig tartottak ki, majd Arimondi serege felé menekültek. Ezek az egységek három órán keresztül több etióp rohamot is visszavertek, míg Menelik huszonötezer fős tartalékát küldte ellenük, amely szétverte Arimondi hadtestét és a segítségükre siető bersaglieri-ket (lövészeket).

Ezalatt Dabormida Albertone segítségére sietett, ám elkésett, és megkezdte a visszavonulást. Egy szűk völgybe jutott, ahol az oromo lovasság lemészárolta seregét. Baratieri tartalékát apránként semmisítették meg a Belah-hegy lejtőin, az életben maradt olaszok elmenekültek."
Kikiáltási ár: 380 000 Ft (1 056 EUR*, 1 162 USD*)
FONTOS! Fizetendő ár = leütési ár + sávos jutalék**
* Tájékoztató jellegű árak. Az aukció napján érvényes banki vételi árfolyam az irányadó.
** Sávos jutalék:
0 — 2 000 000 HUF 25%
2 200 000 — 4 000 000 HUF 20%
4 200 000 — ∞ HUF 15%
  • Erre az aukcióra már lezártuk a licit-regisztrációt.