Elkelt
Mónus József: Széchenyi-íj
Mónus József: Széchenyi-íj
Mónus József: Széchenyi-íj
Mónus József: Széchenyi-íj
Mónus József: Széchenyi-íj
Mónus József: Széchenyi-íj
 
Mónus József (1965)

Széchenyi-íj

Technika: bambusz, üveglemez, kőris festett díszítéssel
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány közreműködésével jótékonysági online aukciót indítunk, melynek keretében Mónus József íjász egykori legendás belövő íját, a Széchenyi névre keresztelt íjat bocsátjuk aukcióra.

Az íjat Mónus József saját kezűleg, a török hódoltság idején, a végvári harcok során használt íjak mintájára készítette. A fegyver karjai bambuszból és üveglemezből, míg a szarvak és a markolat kőrisből készültek. Az íjat Varga Tibor festőművész motívumai díszítik.

Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász a Széchenyi-íjjal 2017-ben Törökországban, Kahramanmarasban a több mint hétszáz versenyző részvételével rendezett versenyen minden kategóriában győzött. Az íj a továbbiakban lövésre nem használható.

Az aukción indított íj elárverezéséből befolyt összeget az alapítvány a Budai Gyermekkórház Epilepszia- Neurológiai Szakambulancia javára ajánlja fel, mellyel különféle vizsgálati eszközök beszerzését és a mindennapi betegellátás nélkülözhetetlen gyógyászati anyagainak megvásárlását támogatja.

A Széchenyi-íjat az alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea adja át a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepély keretében a nyertes licitálónak.

Az íj megtekinthető galériánkban hétköznaponként 10-18 óra között, szombatonként 10-14 óráig.
  • Nyertes licit: 600 000 Ft
  • Erre az aukcióra már lezártuk a licit-regisztrációt.