VASZARY, RIPPL-RÓNAI ÉS EGRY JÓZSEF ALKOTÁSAI A BALATON PARTON

KIÁLLÍTÁS 250 ÉRTÉKES MŰTÁRGYBÓL A VASZARY VILLÁBAN

Az életigenlés, életöröm a közös nevezője annak a képzőművészeti tárlatnak, amely Balaton, nyár, szerelem címmel látható augusztus 1 és 18 között a balatonfüredi Vaszary Villában minden nap délelőtt 10-től egészen este 10 óráig. A mintegy 250 kiállított alkotás között klasszikus és 20. századi modern, valamint kortárs művek, festmények, ezüstök, plakátok, műtárgyak, különleges Zsolnay kerámiák és szobrok is megtalálhatók.

Ha végigsétál az ember a kiállításon, azonnal bebizonyosodik számára, hogy a pozitív életérzés megjelenítése a képző és iparművészetben nem a „nyári limonádé” kategóriájába tartozik, a kiállított műtárgyak mindegyike ugyanis magas minőséget képvisel. A tárlaton látható többek között Rippl-Rónai József, Barabás Miklós, Csók István, Egry József és Vaszary János alkotása is.
A Pintér Aukciósház harmadik éve költözik le nyárra a Balaton partra és Magyarországon úttörőként kívánja meghonosítani azt a Nyugat-Európában már bevezetett gyakorlatot, hogy az üdülőhelyeken – jelen esetben a Balatonnál – az elegancia, a magas művészet és a társasági események, jótékonysági estek is képviseltessék magukat a hagyományos nyári programok mellett. A kiállításon látható műtárgyakat ugyanis augusztus 18-án este aukción vásárolhatják meg az érdeklődők, melynek bevételének egy részéből rászoruló gyerekeket segítenek majd.
Mind a műgyűjtők, mind pedig azok számára is szolgálnak majd az aukción érdekes, értékes alkotásokkal, akik csak a szórakozás kedvéért vesznek részt az árverésen, vagy ezúttal fognának a kezükbe első alkalommal licitáló tárcsát. A legolcsóbb műtárgy kikiáltási ára 8000 Ft, a legmagasabb licit pedig 25.000.000 forintról indul; ez utóbbi egy igazi különlegesség: Vaszary János Balatoni evezősök című olajfestményéért versenyezhetnek majd a gyűjtők. De várhatóan felkelti majd az érdeklődést Rippl Rónai József pasztellje, amely önarcképét ábrázolja, induló licitje 3.800.000 forint, egy szintén pasztell munkája Siófokról vagy Egry József: Derül címet viselő, 1941-ben készült, a Badacsonyt ábrázoló olajpasztell-papír alkotása, amely kikiáltási ára 5.500.000 Ft. Nem szükséges azonban milliókat birtokolni, ha az ember az aukción neves művészek alkotásaihoz szeretne hozzájutni, Barabás Miklós nemes urat és hölgyet ábrázoló portrépárja például 560.000 forintról indul majd. A kiállított és licitálható alkotások online is megtekinthetők a http://pinteraukcioshaz.hu/aukcio-a-vaszary-villaban-harmadszor oldalon, amely átböngészése után bizonyára kedvet kap mindenki ahhoz, hogy személyesen is megtekintse a Vaszary villában a tárlatot. Pintérék évente kizárólag erre adnak ki nyomtatott katalógust is, mely akár Budapesten, akár Balatonfüreden kapható már.
Nem csupán a minőségi műtárgyak teszik majd érdekessé és élvezetessé az augusztus 18-i árverést, hanem az aukciót vezető Saphier Dezső is. Aki hallotta, látta már a műgyűjtőt – aki egyben a Magyar Műtárgy- és Régiségkereskedők Országos Szövetségének alelnöke is – árverést vezetni, szakmáról nyilatkozni, „sztorizni”, bizonyára emlékezetes élménnyel gazdagodott. Pintérék mindig a szakma „fenegyerekeit” próbálják megszerezni balatoni aukciójuk levezényléséhez, ezzel is az esemény show-jellegét erősítendő.(Az elsőt Viktor Mensikoff orosz műgyűjtő vezette, a másodikat az MNG „sztár művészettörténésze”, dr. Bellák Gábor)
Ugyancsak jótékonysági célt szolgál majd az aukciót követően a Vaszary Villa melletti Vitorlás Étteremben megrendezendő társasági esemény, jótékonysági est, melyen a szponzorok jóvoltából Magyarország legjobb boraival, (Terra Hungarica) a Zwack Ház állandóan megújuló italkínálatával, Gianni Annoni (Pomo d’oro) direkt erre az Estre kreált különlegességeivel, a Balaton legnevesebb cukrászának, Bergmann Ernőnek a desszertjeivel, és Füzy Gábor, Magyarország talán legismertebb bárzongoristájának feledhetetlen stílusú hangzásaival várják a kellemes kikapcsolódásra és némi adakozásra vágyókat. Az est kiemelkedő rangját mutatja az is, hogy fővédnökséget Dr. Martonyi János, Magyarország Külügyminisztere vállalta, míg védnöke Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.
Az aukcióból származó bevétel egy részéből és a jótékonysági est bevételből idén a balatonfüredi, 19 speciális nevelést igénylő gyermek oktatását végző Fekete István Általános Iskolát támogatja a Pintér Aukciósház.

2013. augusztus 5.

BALATON, NYÁR, SZERELEM
AUKCIÓS KIÁLLÍTÁS: AUGUSZTUS 1-TŐL 18-IG, MINDEN NAP 10.00-22.00-IG (18.00-22.00 ÓRÁIG A BELÉPÉS A VASZARY VILLÁBA INGYENES!)
HELYSZÍN: VASZARY VILLA, BALATONFÜRED

AUKCIÓ: AUGUSZTUS 18-ÁN VASÁRNAP, 18 ÓRAKOR
HELYSZÍN: BALATONFÜRED, VITORLÁS ÉTTEREM – A VASZARY VILLA ALATT, A MÓLÓNÁL
(REGISZTRÁCIÓ 17.30-TÓL)
AZ ÁRVERÉST VEZETI: SAPHIER DEZSŐ MŰGYŰJTŐ, A MAGYAR MŰTÁRGY- ÉS RÉGISÉGKERESKEDŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKE

PINTÉR JÓTÉKONYSÁGI EST, 2013.: AUGUSZTUS 18-ÁN, 22 ÓRÁTÓL
HELYSZÍN: BALATONFÜRED, VITORLÁS ÉTTEREM – A VASZARY VILLA ALATT, A MÓLÓNÁL
 
Csók István (1865-1961): Züzü a parton; olaj, vászon; 38 x 48 cm;  j.b.l.: Csoki; kikiáltási ár: 1 600 000 Ft
Rippl-Rónai József (1861-1927): Önarckép; pasztell, papír; 52 x 40 cm; j.j.f.: Rónai, Bernáth Mária szakvéleményével; kikiáltási ár: 3 800 000 Ft
Vaszary János (1867-1939): Balatoni evezősök; olaj, karton; 50 x 70 cm; j.b.l.: Vaszary János; kikiáltási ár: 25 000 000 Ft
Ezüst ékszertartó doboz; 800-as finomságú ezüst; 200 g, 4 x 10 x 8 cm; jelzett: XIX. századi behozatali jel; kikiáltási ár: 80 000 Ft