216
 
Bullás József (1958)

Vörös felfénylés (Üvegfény) (1997)

Technika: olaj, vászon
Méret: 150 x 130 cm
j. a hátoldalon: Bullás József 1997

A hullámvonal – amely az itt látható kép fő motívuma – a ’90-es évek elején válik Bullás festészetének egyik fő motívumává. Korábbi művein mintha szőttesek óriásira nagyított részleteinek textúráját ábrázolná, ám a hullámvonal már ezeken is erőteljes plasztikával bíró motívumként jelenik meg. Bullás egy hosszabb balkáni utazás élményeinek hatására kezd el a fonott ornamentikával és a térbeli fonott faragásokkal foglalkozni, amely motívumot átfogalmazva, variálva festészetének egyik központi alakzatává teszi. Ezt követően, a kilencvenes évek derekára a hullám motívum korábbi kontextusából kiválva, önálló, sőt kizárólagos motívummá alakul. A motívum annyira erős, hogy „Formázott vásznak” címmel térbeli alakzatként, a vászonból kiválva is megjelenik az életműben.

Képünkön az átlósan egymás mellett haladó hullámszalagok a festmény centrumától távolodva egyre veszítenek vastagságukból, és plaszticitásuk is sokkal kevésbé erőteljes, mint a korábbi képek hullám motívumainak. Azok sokkal inkább vastag kötélzetre, míg ezek síkszerűségükkel inkább egy felszínen tovarebbenő hullámra, vagy szalagra emlékeztetnek. A sötét, szinte fekete középpont felől a kép szélei felé haladva a hullámok egyszerre sűrűsödnek és vékonyodnak, majd a kép széléhez közeledve egy-egy vörösen felfénylő hullámvonal tűnik a szemünk elé. Bármennyire is kínálja magát a látványként való értelmezés, a festmény mégsem tekinthető természeti jelenség ábrázolásának – ehhez túlságosan rendszertelen. A gesztusként való értelmezést, pedig a túlontúl szabályos szerkezet zárja ki. Definiálhatatlanságával titokzatos hatást keltő középpont felől a hullámok a szemet a szélekre, a képből kifelé vezetik, miközben a centrum mélységi vonzása tekintetünket minduntalan magára vonja. A két irány feszültségéből születik meg a kép állandó mozgásban lévő harmóniája.

A Kokas tanítvány Bullás 1983 óta rendszeresen állít ki hazai és külföldi galériákban egyaránt. Számos önálló és csoportos tárlata mellet művészetét díjakkal és ösztöndíjakkal is elismerték. A Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria mellett több magyar közgyűjteményben is láthatók művei.

megjelent: Bullás József Munkák 1989-2002. 71. oldal

Schneller János
Kikiáltási ár: 560 000 Ft (1 556 EUR*, 1 713 USD*)
FONTOS! Fizetendő ár = leütési ár + sávos jutalék**
* Tájékoztató jellegű árak. Az aukció napján érvényes banki vételi árfolyam az irányadó.
** Sávos jutalék:
0 — 2 000 000 HUF 25%
2 200 000 — 4 000 000 HUF 20%
4 200 000 — ∞ HUF 15%
  • Erre az aukcióra már lezártuk a licit-regisztrációt.